WhatsApp ligt er uit, de betaalautomaat doet het niet. De digitale infrastructuur die we nodig hebben om onze samenleving te laten draaien ligt er steeds vaker uit. Als kleine problemen een kettingreactie veroorzaken kan dat leiden tot een digitale ramp.
Dat stelt Henk Akkermans, hoogleraar Dynamiek van Toeleveringsnetwerken aan Tilburg University tegenover MeJudice.nl.
Verreweg de meeste processen in de digitale dienstensector zijn geautomatiseerd en gaan goed. Maar er is altijd een kleine kans op een zogenoemd black swan event. Dat is een onvoorspelbare gebeurtenis waar niemand over na heeft gedacht.
In de digitale wereld waarin we nu leven kan een opeenstapeling van kleine problemen grote gevolgen hebben; veel meer dan bijvoorbeeld bij een productieproces in een fabriek. Dat hebben we onderschat, aldus Akkermans.
“Je kunt er eigenlijk wel van uitgaan dat één of andere digitale ramp zal voorkomen”, denkt Akkermans. “We zijn er al een tijdje dichtbij geweest: je kon een tijdje niet bellen, gaslekken komen om de haverklap voor, of de elektriciteitsproductie valt uit.”
Als er door een reeks kleine digitale problemen een sneeuwbaleffect ontstaat, kan dat gevolgen hebben voor de fysieke wereld, met ernstige gevolgen voor de economie, aldus Akkermans. Bekijk het gesprek dat hij had met MeJudice, het discussieplatform voor economen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl